Bos en klimaatverandering
Klimaatverandering is goed zichtbaar geworden. Nieuwe bossen leveren een belangrijke bijdrage om de gevolgen van de klimaatverandering te verminderen door CO2 uit de lucht vast te leggen en water vast te houden in de bosbodem.
Bossen leggen CO2 vast in de bomen bovengronds, maar ook in de wortels en het bovenste deel van de bosbodem. Nieuwe bossen halen jaarlijks per hectare tussen de 9 en 14 ton CO2 uit de lucht. En dat vele honderden jaren lang!
Inmiddels is wel duidelijk dat klimaatverandering tot extremer weer leidt. Hittegolven en wateroverlast wisselen elkaar in steeds rapper tempo af lijkt het wel. De gevolgen van klimaatverandering zijn nu al op veel plaatsen zichtbaar in onze bossen. Vooral op de zandgronden zien we veel dode bomen of sterven soms hele bospercelen af. De extremere droogtes door klimaatverandering zijn daarbij niet de enige oorzaak. We hebben ook te maken met verzuring van deze bosbodems. Hierdoor zijn veel voedingsstoffen voor de bomen uit de bodem verdwenen. Een sterk verzuurde bodem kan geen water meer vasthouden. Dat is de belangrijkste oorzaak van de gevoeligheid van de bossen op de zandgronden voor klimaatverandering. Het Nederlandse bos is onvoldoende aangepast voor de gevolgen van klimaatverandering. Dit vraagt om extra maatregelen om de bossen klimaatbestendig te maken. Onderzoek maakt duidelijk dat het vochtvasthoudend vermogen van de bossen en de bosbodems sterk vergroot kan worden. Welke maatregelen waar nodig zijn, is afhankelijk de situatie. De stichting wil zich dan ook inzetten de weerbaarheid van onze bossen tegen te vergroten.