Natuurlijke bossen en biodiversiteit
Goed ontwikkelde natuurlijke bossen hebben de hoogste soortenrijkdom van alle ecosystemen. Dat is het best zichtbaar aan de tropische regenwouden van het Amazonegebied. Daar komen alleen al 16.000 verschillende soorten bomen voor!
De Midden-Brabantse leembossen blijken de rijkste bossen voor biodiversiteit in Nederland volgens de auteurs van het boek “De leembossen in Het Groene Woud, schatkamer van biodiversiteit uit 2013”. Wespendieven, Zwarte spechten en Houtsnippen bereiken in deze bossen veel hogere dichtheden dan in andere loofbossen in ons land. Een relatief beperkt onderzoek naar kevers leverde niet minder dan 727 soorten op, waarvan 1 nieuw voor de wetenschap, 3 nieuw voor Nederland en 27 nieuw voor Noord-Brabant!
Ondanks dat de biodiversiteit in de provincie Noord-Brabant onder druk staat, komen er nog circa 9.830 soorten voor. Hiervan zijn er 1.135 in hun voortbestaan meer of minder bedreigd. De biodiversiteit in de Noord-Brabantse bossen blijft momenteel achter bij wat in potentie mogelijk is. Daarnaast zijn er circa 350 landelijk bedreigde bossoorten die uit Noord-Brabant zijn verdwenen. Met bosherstel en de ontwikkeling van nieuw bos kan volgens de provincie Noord-Brabant 55% van de bedreigde Nederlandse bossoorten weer een goed onderkomen vinden!
Veel bestaande bossen hebben het echter moeilijk door verdroging en verzuring van de bodem. Ook aan de samenstelling en de leeftijdsopbouw van de meeste bossen valt nog best wat te verbeteren. Via bosherstel krijgt het bos weer volop kans onderdak te bieden aan veel soorten.